Voorwoord kookboek van Erik-Jan Kruyssen

 

Voorwoord

 

Eriks Kookkunst

Een chef-kok kookt zijn mooiste gerecht, zijn ‘signature dish’, en dient dat op. Welke ingrediënten zijn de kern, welke bereidingswijzen zet hij in, en welke keuzes maakt hij bij het opmaken van het bord? Tot welke sensaties wil hij komen. Ofwel, wat probeert de chef te vertellen aan zijn gast? Een kunstenaar gaat met dezelfde ingrediënten aan de slag. Wat doet hij met een onderwerp, materialen, met vormen, structuren, kleuren, smaken en geuren? Kunstenaars zijn vaak ook goede koks en koks zijn vaak ook kunstzinnig aangelegd.

In dit kookboek vindt u werk van een man die beide paden al veelvuldig heeft bewandeld. Hij heeft verschillende vormen beeldende kunstwerken geëxposeerd, schrijft ongekend mooie teksten en heeft zich al voor vele gasten bewezen als een bedreven kok.

Wat is het geheim van deze “chef”? Zijn hoofdingrediënten zijn: een directe verbinding tussen zijn gevoel en zijn vakkennis en zijn sterke motorische vaardigheden. Maar het echte geheim schuilt in zijn persoon: uniek, expressief, aangepast maar ook rauw en altijd met een gigantische passie. De wijze waarop hij zichzelf inzet en loslaat op de ingrediënten is verwonderlijk.

Resultaat is een unieke mix van oorsprong en authenticiteit en ook innovatie en tegendraads zijn. U zult vele zaken herkennen in dit boek en daarnaast telkens worden verrast, met steeds een heerlijk gerecht als vrucht van uw volgzame inspanning. Dat maakt dit zo een geweldig kookboek.

Geniet van het boek, de inspiratie en natuurlijk de heerlijke gerechten.

 

Robbert van Overveld

Horecamanager Resto VanHarte